ochtendwerk 1366
The Ledge

De stad heeft bedachte plekken en plekken die zijn ontstaan. Soms ontwikkelt zich een andere functie dan in eerste instantie (tijdens de presentatie van de visuals) voorzien was. De richel is zo’n ruimtelijke ingreep waarvan de stadsontwikkelaars hoopten dat de inwoners van de stad zouden snappen waar het voor bedoeld was. Maar niemand gebruikte de richel. Niet echt. Het was een lege plek, een blaar op de achilleshiel van de stad.
Totdat The Ledge er hun videoclip op kwamen nemen. The Ledge had in 2013 een grote hit met Pumpkins in the river en voor de single van hun nieuwe Album ‘the porous society’, maakten ze een clip waarin non-plekken zoals de richel een belangrijke rol hadden. En waar ze natuurlijk op hoopten gebeurde ook: Deze ‘mislukte’ plekken werden vervolgens razend populair.
Nu is de richel een plek om gezien te worden, een plek om hip te zijn, om je te onderscheiden, om ledgy te zijn. Dat zal voorbij gaan, maar de fluïde vorm waarin plekken een rol krijgen of nemen verrast stadsontwikkelaars steeds weer.