ochtendwerk 1380
Bird Intelligence Quotient

Toen ik geboren werd, zeiden ze, meid, zoveel mogelijk harken. Niet nadenken, harken.
Wat is dat nu voor een advies voor een hoogbegaafde vogel zoals ik?
Het was snel duidelijk dat mijn vogelintelligentie vrij ver boven het gemiddelde uitstak. Metingen stokten aan de bovenlijn. Ik verveelde me dood, ik zocht naar een uitdaging. Maar iedereen om mij heen riep alleen maar: gedraag je als de anderen! Kom op nou! Kop in het zand! Volg! Volg!
Ik weet best dat je niet alleen op intelligentie moet vertrouwen, dat er meer elementen nodig zijn om boven te drijven, je moet strijdbaar zijn, je moet leiderschapskwaliteiten ontwikkelen, gevoelens van inlevendheid.
En natuurlijk ongelooflijk effectief zijn.
De meeste hoogintelligente vogels lijken bijzonder effectief, maar dat komt vooral omdat ze minder tijd nodig hebben om de zaken door te hebben.
Als je dichterbij kijkt, zie je dat luiheid altijd op de loer ligt. Het drama van de begaafde vogel is zijn drang naar lethargie.