ochtendwerk 1413
Gaia is guilty

Gisteren popte in de avond-discussie de vraag op hoe alle geweld en oorlog in de wereld kwam. We lazen Rutger Bregman de meeste mensen deugen maar zagen op Netflix een Totale verheerlijking van geweld. Geweld als ultiem amusement. Dus is de mens nou rot of schoon? En hoe komt dat?

Dat zoeken we op:
Gaia’s moederliefde speelt een grote rol. Toen Ouranos zich bedreigd voelde door de gigantische Cyclopen en hen opsloot in de afgrond Tartaros, probeerde zij haar kinderen tegen hem te beschermen. Zij vroeg de Titanen haar te helpen, maar alleen de jongste, Kronos,gaf aan haar oproep gehoor. Gaia liet in haar aardse schoot het ijzer ontstaan, maakte een scherpe zeis en gaf deze als wapen aan Kronos. Daarmee verminkte hij zijn vader Ouranos en nam hij de heerschappij van hem over. Hierdoor kwamen misdaad en geweld in de wereld.

Zo dus. Niet mijn woorden, maar dan weet je dat ook weer. Door Gaia.