ochtendwerk 1420
the Quetzal

“Q is de Quetzal. Hij zit op een tak/ en pronkt met zijn veren. Zijn knalgroene pak/ past mooi bij zijn staart en raakt nooit uit de mode./ Hij draagt ook een borstrok. Jazeker, een rode./ Ik wed dat de quetzal – of heb ik het mis? -/ de tropische broer van ons roodborstje is.”

Aldus Eric Carle in zijn fameuze dieren abc.

-Een quetzal kan niet in gevangenschap leven, jongen! Dan sterft hij.
Maar hij is zo mooi! En wist je dat hij wilde avocado’s eet, met pit en al, met pit en al. En dan spuugt hij ze ergens weer uit. En daar komt dan weer een avocadoboom uit.
-Het kan echt niet jongen.
En wist je dat het de nationale vogel van Guatemala is. Van Guatemala! En dat hij bij de Azteken en de Maya’s werd vereerd! Papa Mama ken je de Quetzalcoatl? Het staat allemaal in dit boek. En kijk nou hoe mooi! Dat groen, waar zie je nou zo’n kleur groen.
-We laten hem gaan. Dat is echt het beste.
Jullie kwetsen mij diep! Ik voel mij een gequetzalde persoonlijkheid. Horen jullie dat een gequetzalde ben ik! Door jullie!